måndag 10 december 2012
Yoga som rehabiliterande träning
Att träna yoga mjukar upp musklerna i kroppen, stärker hela kroppen på ett jämt och balanserat sätt. Detta görs genom att man stretchar medan kroppen är varm hela tiden.
Sanningen är den att idrott ofta gör oss obalanserade i kroppen. Vi blir starka och eventuellt smidiga i vissa muskler, men inte i andra muskler beroende på vilken idrott vi sysslar med. Om man vill jämna ut obalanserna kan man visserligen träna olika idrotter, vilket många gör under den period då idrotten man sysslar med inte har ”säsong”. T ex ägnar ofta skidåkare och hockeyspelare sig åt någon annan idrott på sommaren. Detta är bra, men det är inte
tillräckligt. Om en muskel arbetar mycket drar den ihop sig och muskelfästena blir kraftiga och oelastiska. Det råder en obalans. För att en muskel ska må bra, bör den vara spänstig. Inom Yoga pratar man om att bara en flexibel muskel kan vara riktigt stark. Man säger också att det går att böja järn bara man hettar upp det tillräckligt. Det är det som är hemligheten. Vanlig stretching som utförs efter uppvärmning och i bästa fall även efter ett avslutat träningspass räcker inte för att göra musklerna spänstiga.
I all stretching måste man använda sig av en teknik som gör att värmen behålls i kroppen. Man måste också vara närvarande och uppmärksam på hur det känns och var det känns. Det går inte att stå och tänka på något annat, småprata med någon om än det ena än det andra, medan man stretchar om man vill att musklerna verkligen ska bli smidiga och balanserade. Tanke, andning och rörelse skall utföras ihop för att uppnå bästa resultat.
Stelhet visar sig nästan alltid på baksidan av kroppen. Tajta och stela muskler ger många andra negativa bieffekter som trötthet, kraftlöshet, aggressioner, huvudvärk, skador och negativa tankar. Fysisk yoga mjukar upp musklerna, gör dem längre och mer slitstarka. Skaderisken minskar. När det gäller skador pratar man ofta om två olika typer: - Akuta skador, t ex en bruten arm eller ett brutet ben - Kroniska skador – de växer fram av överansträngning, ensidiga rörelsemönster, överträning eller psykosomatiska skäl. Många kroniska skador kan läkas och förebyggas med hjälp av ett regelbundet utövande av Yoga, t ex:
1. Knäskålsproblem (t ex Chondromalacia patellae)
2. Löparknä eller höft
3. Ischias
4. Benhinneflammation
5. Skada, ömhet eller stelhet i hamstrings
6. Hälseneinflammation
7. Hälsporre
8. Stukad vad/ankel/fotled
9. Stressfrakturer
10. Milda höftproblem
Texten är hämtad från Riksidrottsförbundets sida i kompendiet Vad är Yoga?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar